Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Thomas Cook failliet: 10.000 Nederlanders kunnen reis afmaken

De Britse touroperator Thomas Cook heeft maandag faillissement aangevraagd. Wereldwijd zijn momenteel zo’n 600.000 toeristen met vakantie via Thomas Cook.

In Nederland gaat het om 10.000 mensen die via Thomas Cook of dochter Neckermann onderweg zijn. Zij zijn volgens de woordvoerder van het bedrijf gedekt via de Stichting Garantiefonds Reizen en kunnen hun reis afmaken.

2. Seinen op oranje voor Nederlandse economie

Het gaat in september weer wat minder hard met de Nederlandse economie, zo blijkt uit de conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Negatief zijn onder meer de toename van het aantal faillissementen en de afzwakking van de industriële productie.

Met de consumentenbestedingen, het aantal gewerkte uren en het aantal openstaande vacatures gaat het nog wel prima. Vraag is hoe deze indicatoren zich de komende maanden ontwikkelen.

3. Brexit: De Schotten en Ieren roeren zich

De Schotten lijken bereid om uit het Verenigd Koninkrijk te stappen na de Brexit, blijkt uit recente peilingen. En ook in Noord-Ierland zou er volgens opiniepolls een meerderheid voor onafhankelijkheid zijn. Het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk na de Brexit zou een rampscenario zijn voor de Britse premier Boris Johnson.

Johnson lijkt ondertussen geen stap dichter bij een deal met de Europese Unie. Er is nog steeds geen oplossing voor de backstop-regeling die de premier wil schrappen. De tijd begint te dringen, omdat Johnson herhaaldelijk heeft gezegd op 31 oktober uit te EU te stappen, met of zonder overeenkomst.

4. Topvrouw van Shell Nederland: we betalen jaarlijks €5 miljard belasting in Nederland

Shell betaalt al jaren in Nederland geen winstbelasting en dat levert het bedrijf veel kritiek op. Toch is het volgens topvrouw Marjan van Loon niet zo dat Shell geen bijdrage levert aan de Nederlandse samenleving. "Dankzij Shell vloeit er jaarlijks vijf miljard euro de staatskas in", zei ze bij WNL Op Zondag. "Ik begrijp de situatie heel goed, maar wat wij doen was de intentie van het beleid. Als de overheid de regels wil veranderen, verandert ook het concurrentiebeleid met andere multinationals in het buitenland."

5. ABN Amro wil handen aftrekken van olie- en gasbedrijven

ABN Amro wil verduurzamen. De bank wil de komende jaren de leningen aan olie- en gasbedrijven afbouwen, zei bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen die zondag met 130 bankiers van over de hele wereld de Principles for Responsible Banking ondertekende. Banken beloven daarmee meer te doen om de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Van Dijkhuizen zei dat ABN "ver voor 2050" volledig in duurzame energie wil zitten.

5. Arabische partijen steunen de tegenstrever van Benjamin Netyanyahu

Voor het eerst in meer dan 25 jaar hebben de Arabische politieke partijen in Israël hun voorkeur uitgesproken voor een premier van Israël. Zij steunen Benny Gantz in de hoop zo een eind te maken aan het lange bewind van de huidige premier Benyamin Netanyahu. Met de steun van de Arabische partijen heeft Gantz 57 van de 120 parlementariërs achter zich, tegenover 55 voor Netanyahu.

Een regering is er echter nog niet in Israël, omdat geen van beide kandidaten een meerderheid hebben. President Rivlin gaat vandaag verder met de formatiegesprekken.

6. Herstel Saudische olie-installaties kan nog maanden duren

Het herstel van olie-installaties van Saudi-Arabië kan nog maanden duren, bericht zakenkrant The Wall Street Journal. De installaties die afgelopen week werden geraakt door aanvallen met drones en mogelijk raketten werken via noodsystemen, maar zijn pas over enkele maanden volledig operationeel. Saudi-Arabië zelf benadrukt dat de olieproductie eind deze maand weer op het normale niveau van ongeveer 10 miljoen vaten per dag zal zijn. De prijs van Noordzee-olie noteerde maandag 0,5 procent hoger op 65 dollar.

7. Moddergevecht tussen Trump en Democraten om belletje naar Oekraïense president

Een Oekraïense aanklager doet onderzoek naar de banden die de zoon van Joe Biden heeft met een lokaal gasbedrijf. De Democratische presidentskandidaat en voormalig vicepresident zou hebben geprobeerd om de aanklager van de zaak te krijgen.

De Amerikaanse president Donald Trump kreeg daar lucht van en zou in juli met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy hebben gebeld, melden ingewijden. Trump zou zijn Oekraïense collega tot acht keer toe hebben gevraagd om onderzoek te doen naar Bidens zoon.

Biden is woedend en zegt dat Trump direct een verslag van het telefoongesprek moet vrijgeven. Oekraïne ontkent dat de Amerikaanse president druk heeft uitgeoefend.

8. Kilo veredeld tomatenzaad is duurder dan een kilo goud

Het veredelen van zaden is big business en daarom opent het Nederlandse bedrijf Syngenta maandagmiddag een innovatiecentrum in Enkhuizen van 40 miljoen euro. Daar moeten de nieuwste technologieën ontwikkeld worden om een "groeiende wereldbevolking te voeden en tegelijkertijd onze planeet te beschermen", zegt woordvoerder Hanneke Verhelst van Syngenta tegen de NOS. Het bedrijf kweekt bijvoorbeeld hitte-resistente bloemkool, handig in tijden van een veranderend klimaat.

En dat de vraag naar zaad voor dit soort groenten groot is, bewijst de prijs wel.

Tomaten zijn commercieel gezien het meest interessante product. "De waarde van een kilo tomatenzaad kan - in het duurste geval - wel vijf keer zo hoog zijn als de prijs van een kilo goud. Maar ja, één zaadje kan uiteindelijk wel twintig kilo tomaten opleveren", zegt groenten-veredelaar van Syngenta Joep Boon.

Dit zijn de best gelezen verhalen van afgelopen weekend: